Home

kampen-om-folkeminnesamlingen-2

Dette er historien om opprettelsen av Norsk Folkemuseum, Norsk Folkeminnesamling og Norsk Folkeminnelag, tre nasjonale kulturinstitusjoner som alle ble opprettet omkring forrige århundreskiftet, som alle fortsatt er aktive, og som alle kan spores tilbake til samme mann – Moltke Moe.

Dette er også historien om sterke viljer og interesser som sto mot hverandre, for da eliten i Kristiania begynte å legge seg opp i hvordan entusiastene i distriktene jobbet med folkeminner og folkekultur, var det duket for strid.

Hva kan opprettelsen av disse institusjonene fortelle oss om datidens syn på hva som er norsk, og hva fikk de å si for det kulturhistoriske fagfelt? Bli med på en oppdagelsesferd gjennom en nær glemt del av kulturhistoriens turbulente faghistorie i en ikke altfor fjern fortid.

Eirik Kristoffersen (f. 1981) har en mastergrad i kulturhistorie og museologi fra Universitetet i Oslo. Han har også studert teologi på Menighetsfakultetet. De faglige interessene hans er hovedsakelig nasjonalisme og faghistorie. Han har blant annet jobbet som konservator ved Nordlandsmuseet, avdelingsdirektør ved Museene i Akershus og er i dag direktør for Norsk jernbanemuseum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *