Et nytt tilskudd til Norsk Folkeminnelags skriftserie er gått i trykken og vil bli sendt ut til medlemmene før jul: Riarhammeren eller Spøgeriet og to andre sagnfortellinger.
Boka bygger på arbeidene til Simon Olaus Wolff (1796-1859). Wolff var prest i Mo i Tokke på 1820- og 30-tallet. Han var også en sentral aktør i det tidlige arbeidet med å samle inn og publisere sagn, men han har vært oversett i historien om norsk folkeminneinnsamling og norsk nasjonalkultur. Der ble han kjent med en særegen lokal fortellertradisjon. Flere av disse fortellingene brukte han som råstoff til litterære fortellinger som han kalte nasjonalskisser. I denne boka er tre av de beste fortellingene samlet: et sagn om den vakre Guro Dalen som tapte både kjærligheten og forstanden – og som endte sine dager i Riarhammeren, et sagn om den gang hungersnøden rammet Botnedalen og til slutt et sagn om pilegrimskirken i Røldal. Wolffs fortellinger gir et unikt innblikk i folketro og hverdagsliv i det gamle bondesamfunnet.
Boka er redigert av Ørnulf Hodne (f. 1935), som også har skrevet en innledning til sagnene. Hodne er en av Norges fremste folklorister, og har gitt ut over 30 bøker om norsk folketradisjon. I 2011 mottok han Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for å formidle muntlig kulturarv.